ΕΛΕΝΗ gr subs ΤΑΙΝΙΑ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ

eleni gatzogianni 1985 greek subs-"Ελένη", του Νίκου Γκατζογιάννη (1985) - Δείτε όλη την ταινία! (video με ελλ. υπότιτλους).Η ταινία δεν έχει προβληθεί ποτέ από κρατικό ή δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ η προβολή της στους ελληνικούς κινηματογράφους διακόπηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από το ΚΚΕ.
Στο εξωτερικό σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Σκηνοθεσία: Peter Yates
Πρωταγωνιστούν: John Malkovich, Kate Nelligan, Linda Hunt και Glenne Headly
Αίσχη έγιναν και από τις δύο παρατάξεις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Ωστόσο, ο Νίκος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage) στο ομώνυμο βιβλίο του - στο οποίο είναι βασισμένη και η ταινία - περιγράφει την ιστορία και την εκτέλεση της μητέρας του από το ΕΑΜ, επειδή προσπάθησε να σώσει το γιο της από το παιδομάζωμα.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο χωριό Λια της Ηπείρου.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Στις 28 Αυγούστου 1948, μια ζεστή αποπνιχτική μέρα, γύρω στις δωδεκάμισι, μερικές χωριάτισσες ζαλωμένες ξύλα κατέβαιναν ένα απόκρημνο μονοπάτι πάνω από το χωριό Λια, έναν οικισμό με σταχτιά λιθόχτιστα σπίτια σε μια βουνοπλαγιά κάτω ακριβώς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όπως οι γυναίκες αντίκρισαν το χωριό στα πόδια τους, απάντησαν μια φριχτή συνοδεία.
Μπροστά και πίσω, κρατώντας τουφέκια, ήσαν κάμποσοι από τους κομμουνιστές αντάρτες, που κατείχαν το χωριό τους τελευταίους εννιά μήνες —ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα συνεχιζόταν. Φρουρούσαν δεκατρείς δεσμώτες, που βάδιζαν για εκτέλεση ξυπόλυτοι, τα πόδια τους μαύρα και πρησμένα από το φάλαγγα. Κάποιος, ανήμπορος από το ξύλο να βαδίσει ή έστω ν’ ανακαθίσει, ήταν δεμένος πάνω σ’ ένα μουλάρι.
Ανάμεσα στους κατάδικους ήσαν και πέντε χωριανοί του Λια: Τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Η πιο ηλικιωμένη σκουντούφλαγε με το χαμένο βλέμμα της τρέλας. Ήταν η θεία μου Αλέξω Γκατζογιάννη, πενήντα έξι χρονών. Η νεότερη, με καστανωπά μαλλιά, γαλανά μάτια και ξεσκισμένο λουλακί φουστάνι, έπιασε το βλέμμα από τις συγχωριανές της και κούνησε το κεφάλι της. Ήταν η μάνα μου, Ελένη Γκατζογιάννη, σαράντα ενός χρονών…».

Σημείωμα του συγγραφέα:
Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες. Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά. Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί — κρυφά στην περίπτωση δύστροπων μαρτύρων. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα — εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων — γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.

TAINIA ELENI VIDEO

από: Palmografos-com - "Ελένη", του Νίκου Γκατζογιάννη (1985) - Δείτε όλη την ταινία! (video με ελλ. υπότιτλους)


Διαβάστε περισσότερα...

Το μικρότερο...μόριο κερδίζει ένα iPhone!

Έναν άκρως πρωτότυπο και... γαργαλιστικό διαγωνισμό διοργανώνει μία δανέζικη ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα, χαρίζει ένα iPhone σε όποιον έχει... το μικρότερο μοριο...
Ο Morten Fabricius, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, παραδέχεται ότι ο διαγωνισμός είναι περίεργος, αστείος και «σχεδόν υπερβολικός»... και στοχεύει στην «καρδιά» της αρρενωπότητας.
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να στείλουν στην ιστοσελίδα μία φωτογραφία του... επίμαχου σημείου σε "εγρήγορση", δίπλα σε μία μεζούρα, που να αποδεικνύει το μικρό μέγεθός του.
Ο «νικητής» θα κερδίσει ένα iPhone, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος θα κερδίσουν από ένα iPad.
Σύμφωνα με τον κ. Fabricius ήδη έξι άτομα έχουν υποβάλλει τη συμμετοχή τους, στέλνοντας τα... αποδεικτικά στοιχεία.
Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας θα επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές, προκειμένου να ελέγξουν ότι είναι πραγματικές.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να το κάνουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Τονίζεται ότι ορισμένοι σεξολόγοι θεωρούν ότι ο διαγωνισμός αυτός ίσως να έχει θετικό αντίκτυπο στους άνδρες.
Για παράδειγμα ο σεξολόγος Jamye Waxman, είπε στην Huffington Post, ότι είναι μία καλή ευκαιρία για τους άνδρες να αποδεχτούν αυτό που... διαθέτουν.
newsit-gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Όταν το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνει ότι μπορεί να απαντήσει ΜΟΝΟ για το ίδιο πόσα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν οι υπάλληλοί του και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φυσικό να απελπίζεται κανείς.
Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιτάκης, απάντησε εγγράφως, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης και δήλωσε μεταξλυ άλλων ότι δεν διαθέτει στοιχεία ούτε για το που έχουν διατεθεί κινητά τηλέφωνα ούτε για το συνολικό κόστος. Απαντά μόνο για το δικό του Υπουργείο.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινητά διαθέτει μόνον η πολιτική ηγεσία με απεριόριστο χρηματικό ποσό κλησεων (Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας, Ειδικός Γραμματέας), η συνοδεία του Υπουργού, ο οδηγός του, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού με όριο επίσης 65 ευρώ, το γραφείο τύπου του Υπουργού με ανώτατο όριο κλήσεων όλων τα 65 ευρώ , ο διευθυντής του Γραφείου τύπου του Υφυπουργού με ανώτατο όριο κλήσεων τα 60 ευρώ, μετακλητός υπάλληλος του Υφυπουργού με όριο 60 ευρώ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απάντησης προκύπτει επίσης ότι για τον μήνα Αύγουστο ο λογαριασμός :

- του Υπουργού Αντώνη Μανιτάκη ανήλθε στο ποσό των 149,62 €
- του Υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη ανήλθε στα 256,65 €
- του Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
στα 188,44 €
- της ασφάλειας του Υπουργού στα 59,03 €
- του οδηγού του Υπουργού στα 57,70 €
- του ειδικού συμβούλου του Υπουργού στα 65 €
- του Γραφείου Τύπου στα 65 €

Σημειώνεται ότι για το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης, για το διευθυντή του Γραφείου τύπου του Υφυπουργού και για τον μετακλητό υπάλληλο επίσης του υφυπουργού, δεν είχαν εκδοθεί οι λογαρασμοί τους έως την ημερομηνία απάντησης του κ. Μανιτάκη.

Όπως αναφέρεται πάντως στην απάντηση, ήδη έχε ζητηθεί τροποποίηση με μείωση των ορίων και των ατόμων που κάνουν χρήση των κινητών του Υπουργείου.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η αποκάλυψη του κ. Ψυχάρη, ο οποίος επικαλούμενος πληροφορίες του υποστηρίζει ότι στο Υπουργείο Οικονομικών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου 685 υπάλληλοι με άγνωστο κόστος επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε την ευχή του παπά πριν συνεχίσει το... ξύλο

Η φωτογραφία του ΜΑΤατζή που σκύβει και φιλάει το χέρι ενός ιερέα, την ώρα που γίνονται επεισόδια έξω από τη Βουλή «σαρώνει» τα social media.
Πολλοί χρήστες του twitter και του Facebook σχολιάζουν ότι «ο άνδρας των ΜΑΤ για την ευχή του παπά πριν συνεχίσει το... ξύλο», ενώ άλλοι κάνουν λόγο για μια εικόνα θεματοφύλακα της πατρίδας. Μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουμε από ποια συγκέντρωση το κέντρο της Αθήνας είναι τραβηγμένη η φωτογραφία, αρκετοί αναφέρουν ότι είναι από τα επεισόδια στο Σύνταγμα κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Όπως και να έχει, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη φωτογραφία.
ΑΝ.ΓΑΛ.
Διαβάστε περισσότερα...

μιλώ για τα παιδιά μου - Μοσχολιού

milo gia ta paidia mou mosxoliou
Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης.
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.
Πρώτη εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού, «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ», 1974.

Μιλώ για τα παιδιά μου και ιδρώνω
έχω ένα χρόνο να τα δω και λιώνω.
Μου γράφει η γιαγιά τους πως ρωτάνε
τα τρένα που 'ναι στο σταθμό που πάνε.

Αδύνατος μου γράφει ο Στελάκης
έχει ανάγκη θάλασσας ο Τάκης
αρχίζει το σχολείο η Μαρίνα
θέλει να γίνει κάποτε γιατρίνα.

Μιλώ για τα παιδιά μου και ιδρώνω
έχω ένα χρόνο να τα δω και λιώνω.
Αγόρασα λαχείο στ' όνομά τους
αχ, να κερδίσει να σταθώ σιμά τους.
VIDEO
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑΤΙ... ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ παΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ!

Την άμεση κήρυξη εκτός νόμου της Χρυσής Αυγής και όσων αμφισβητούν με πράξεις το πολίτευμα, ζήτησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Και ο Χίτλερ εκλεγμένος στη Βουλή ήταν, παρατήρησε απαντώντας στο επιχείρημα ότι η ΧΑ είναι ένα νόμιμο δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα.
Μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας. Διαφορετικά, είπε, «θα είχαμε χάος», τονίζοντας ότι πλέον πρέπει «να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε τέλος, να αναλάβει ιδιωτική εταιρεία την είσπραξη των οφειλομένων προς το Δημόσιο «και ας κρατήσουν ένα ποσοστό», εκτιμώντας πως θα υπάρξει τεράστια ωφέλεια για το Δημόσιο.
Πάγκαλος: Εκτός νόμου άμεσα η Χρυσή Αυγή
Διαβάστε περισσότερα...